Få svar på dine spørgsmål om tidlig scanning af fostre

18 juli 2022
admin

editorial

Måske har du undret dig over de mange forskellige tests og scanninger, man som gravid kan få foretaget. I det følgende kan du læse mere om hvad de forskellige scanninger indebærer.

Hvad er en tidlig scanning?

Tidlige scanninger er ultralydsscanninger, der udføres før 12 ugers graviditet. De foretages normalt for at kontrollere barnets udvikling og for at datere graviditeten.

En tidlig scanning kan foretages ved hjælp af enten en abdominal eller vaginal sonde, og kan foretages helt fra femte graviditetsuge. Fra uge seks er det faktisk allerede muligt at se det lille hjerte slå – en helt og aldeles fantastisk oplevelse for de vordende forældre!

Hvad er en nakkefoldsscanning?

En nakkefoldsscanning er en type ultralydsscanning, der bruges til at måle tykkelsen af huden bag på barnets nakke. Denne måling kan bruges til at beregne risikoen for, at dit barn får visse sygdomme, som f.eks. Downs syndrom.

tidlig scanning

En nakkefoldsscanning, i fagsprog kaldet nuchalfoldsscanning, foretages normalt samtidig med en ultralydsscanning. Det er en fuldstændig sikker og smertefri procedure.

Hvad er en dobbelttest?

En dobbelttest er en blodprøve, der måler to forskellige hormoner i dit blod: humant choriongonadotropin (hCG) og alfa-fetoprotein (AFP). Disse hormoner produceres af moderkagen under graviditeten.

Niveauerne af disse hormoner kan bruges til at beregne risikoen for, at dit barn har visse sygdomme, f.eks. Downs syndrom eller Edwards syndrom. En dobbelttest udføres normalt mellem uge 15 og 20 i graviditeten. En dobbelttest er en 100% sikker og smertefri procedure.

Hvad er en misdannelsesscanning?

En misdannelsesscanning er en ultralydsscanning, der tjekker, om dit barn har misdannelser. Denne type scanning kan bruges til at opdage sygdomme som f.eks. rygmarvsbrok, læbe- og ganespalte og hjertefejl. En misdannelsesscanning foretages normalt mellem uge 18 og 22 i graviditeten, og er en fuldstændig sikker og smertefri procedure.

Du kan læse mere om tidlig scanning og de andre former for scanning af fostre på ultralydklinikken.dk